2017-2019

VP3-4.2.2-16 Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása

Pályázat Lesencefalu

A fejlesztés célja:

A szőlőfeldolgozáshoz kapcsolódó eszközök, berendezések beszerzése és a tárolókapacitás növelése.

Berendezések:

A pince térbe beszerzendő berendezések a következők:

 • 130 hl összmennyiségű tároló tartály, melyek a must erjesztésére és a bor tárolására szolgálnak. A tartályok nagy része saválló acél tartály, míg kisebb része műanyag. Mindkét típus szilikon gumitömítéssel ellátott úszófedeles tartály.
 • A szőlő feldolgozásához egy 3 t/h kapacitású szőlő bogyózó berendezés, valamint egy 14hl-es pneumatikus prés beszerzése történt meg.
 • Nagy teljesítményű gumilapátos borszivattyúk, melyek a must ill. a bor mozgatását hivatottak szolgálni. Ezen berendezésekhez a szükséges mennyiségű tömlő és bilincs is megvásárlásra került.
 • A must irányított erjesztésének támogatására egy borászati hűtőgép, valamint a hozzá csatlakoztatható rozsdamentes acél hűtő panelek kerültek beszerzésre.
 • A bor szűrését borszűrő segítségével kívánjuk megoldani, amely a palackozás előtti szűrést támogatja.
 • Ládamosó berendezés is beszerzésre került, melynek feladata a szüreti nap végén a szennyezett ládák tisztítása.

A leszüretelt szőlőt bogyózzuk, majd a pneumatikus présbe szivattyúzzuk. A préselés folyamán keletkező must a pincetérbe vezető tömlőkön jut le a tartályokba. A szüreti nap végén a szüretelőládákat a ládamosó berendezéssel tisztítjuk, hogy a következő szüreti napra megfelelő tisztaságúak legyenek. A bogyózás, préselés, fejtés folyamán keletkező anyagokat átmenetileg a szüretelőkádakban tároljuk.

Megújuló energia:

A pinceépület tetőszerkezetére 7kWp kapacitású napelemrendszer kerül kiépítésre, mely elegendő energiát biztosít a berendezések üzemeltetéséhez.

Projekt teljes költsége: 17.285.731 Ft

Támogatás mértéke: 8.640.909 Ft

Projekt lezárás: 2019.10.30

2017-2018

VP2-4.1.3.5-16 Kertészet korszerűsítése - kertészeti gépbeszerzés támogatása

széchényi terv projekt tábla

A projekt célja, hogy a társaság gépparkját korszerű eszközökkel szereljük fel.

A beszerzendő eszközök:

Antonio Carraro TRX 7800S típusú traktor

A TRX "S" sorozatú traktorok - korszerű technikai kivitelüknek, kiemelkedő műszaki megoldásaiknak köszönhetően - magas minőségű, megbízható, kényelmes gépek.

Az eszköz egy 3.319 cm3-es 52kW (71 LE) teljesítményű ültetvény traktor. Az eszköz méretei megfelelnek az általunk művelt szőlő ültetvény struktúrájának. A traktor kabinnal szerelt változatban kerül megvásárlásra. A traktor képes többféle munkaeszközt működtetni, így a vásárolni kívánt további eszközöket is.

Gaspardo Futura Avant 1000 vontatott permetezőgép

A permetezőgép a traktorhoz illeszthető 1000 literes permetszer tartállyal rendelkezik. A géppel lehetőség nyílik a kártevők elleni hatékony védekezésre.

Rinieri IC 3S mélyműtrágyázó

Az eszköz 3 mélylazító késsel és 380 liter nagyságú műtrágya tároló tartállyal rendelkezik. Az eszköz segítségével legfeljebb 48cm mélységbe juttatható a műtrágya, miközben a talaj lazítása is megtörténik. Ezen módszer alkalmazásával elkerülhető a felesleges trágyakijuttatás és egyúttal a talaj lazítása és szellőztetése is megoldást nyer.

Rinieri alagút csonkázó

A berendezés segítségével az általunk művelt szőlőterület nyári un. zöld munkáinak egyike a csonkázás végezhető el. A terület várható növekedésével a munka felgyorsítása célunk.

Várható eredmények:

A korszerű, újonnan beszerzett eszközök segítségével a munkafolyamatok felgyorsulnak, s csökken az előmunka igény. A berendezések beszerzésével a cég kitettsége és függősége csökken.

 

Projekt teljes költsége: 18.740.000 Ft

Támogatás mértéke: 8.961.339 Ft

Projekt lezárás: 2018.06.30

2017-2020

Szőlőültetvények szerkezetátalakítása

A projekt célja, hogy a társaságunk gondozásában lévő elöregedett ültetvényeket megújítsuk.

A beruházás több lépcsőben valósult meg. Elsőként 2017-ben, 1,2 ha területen történt meg a régi ültetvény kivágása, majd az új tőkék telepítése.

2018-ban közel 2 ha-ra, míg 2019-ben 1,4 ha-ra kerültek új szőlőfajták elültetésre.

A telepítések utolsó ütemeként 2020 tavaszán további 1,3 ha-on ültetünk oltványokat.

Kiváltott fajták:

 • Chardonnay
 • Olasz rizling

Telepített fajták:

 • Furmint
 • Rajnai rizling
 • Olasz rizling
 • Cserszegi fűszeres
 • Irsai Olivér
 • Zenit