VP2-4.1.3.5-21 Kertészeti üzemek megújításának támogatása

tábla

Társaságunk ~7 ha-on gazdálkodik. A gazdaságos és eredményes gazdálkodás egyik alappillére a megfelelő géppark és technológia. Ezen alapelv mentén olyan eszközök beszerzésére adunk be pályázatot, melyek azon túlmenően, hogy egyszerűsítik és gyorsítják a munkavégzést, a környezet terhelés csökkentését is megvalósítják.

Rinieri BIO DYNAMIC egyoldalas törzstisztító gép:

Eddig nem használt technológia kerül bevezetésre. A gép használatával a szőlőtövek szárán keletkező hajtásokat távolítjuk el, egyúttal a szőlősor alatti gyomot is ritkítjuk. Ennek eredményeként jelentősen csökkenthető a gyomirtó szer használata, melynek következménye, hogy a talajterhelés csökken.

Rinieri CPL professzionális előmetsző fejegység:

Eddig nem használt technológia kerül bevezetésre. A gép segítségével a venyige apró, legfeljebb 10cm hosszú darabokra kerül felvágásra a metszés során. A lehulló venyige a talajba forgatható, így segítve a talajerő visszapótlást. A technológia használatával szükségtelenné válik a venyige zúzása, mely üzemanyag felhasználás csökkentését hozza magával.

Rinieri CM ültetvény kultivátor:

A berendezés állítható szélességű, így lehetővé válik, hogy a szőlősorokat egy menetben műveljük meg, így csökkentve az üzemanyag felhasználás mértékét, ezáltal csökkentve a környezet terhelését.

Rinieri RAS fűnyíróasztal:

Eddig nem használt technológia kerül bevezetésre. A gép használatával a szőlő sorokban keletkező gyom és nyesedék kerül levágásra, felaprításra, mely segítségével növekszik a talajerő visszapótlása, csökken a gyomirtó szer használat, csökken a talajterhelés.

Zanon ZM 25 elektromos metszőolló:

Úgy a szálvesszős, mint a csapos metszés során jól használható kézi szerszám beszerzésével és alkalmazásával a metszési munkafolyamat gyorsítható. Az eszköz használata kisebb terhelést ró a munkatársakra. A berendezés akkumulátorai kompatibilisek a Zanon ZL 25 elektromos kötöző gép akkumulátoraival.

Zanon ZL 25 elektromos kötöző:

A szálvesszős metszéssel művelt területeken használható berendezés felgyorsítja a munkavégzést és egyúttal csökkenti a munkatársak terhelését. A berendezés akkumulátorai kompatibilisek a Zanon ZM 25 elektromos kötöző gép akkumulátoraival.

Az új berendezések beszerzésével a gazdaságunkban előforduló munkafolyamatok mindegyikére rendelkezni fogunk gépi támogatással. Ez úgy a munkatársak, mind a cég számára jelentős előnyökkel jár.

VP3-4.2.1-4.2.2.-1-21 Borászati tevékenységhez kapcsolódó, áruszállításra használható jármű beszerzése

2017-2018

borászat
autók

Jelen pályázat során olyan tehergépjármű beszerzését terveztük, melynek segítségével:

 • kiválthatjuk a jelenleg használt több mint 20 éves tehergépjárművet, ezáltal egy kkorszerűbb, megbízhatóbb és a környezetet kevésbé terhelő járműhöz jutunk
 • a dupla kabinos kivitel lehetővé teszi a vállalt létszámnövekedés mellett a munkatársak biztonságos szállítását
 • a megvásárolandó gépkocsi terhelhetősége meghaladja a jelenleg használt járművét, így gyorsabbá és gazdaságosabbá válik a szállítás. Csökkenthető szüret idején a futáskilométer, míg egyéb szállítások idején is egyidejűleg nagyobb mennyiség szállítása válik lehetővé.
 • a beépítésre kerülő biztonsági elemek a munkatársak testi épségének biztosítását és védelmét szolgálják.

VP3-4.2.2-16 Borászati tevékenységhez kapcsolódó, áruszállításra használható jármű beszerzése

borászat fejlesztése

A fejlesztés célja:

A szőlőfeldolgozáshoz kapcsolódó eszközök, berendezések beszerzése és a tárolókapacitás növelése.

Berendezések:

A pince térbe beszerzendő berendezések a következők:

130 hl összmennyiségű tároló tartály, melyek a must erjesztésére és a bor tárolására szolgálnak. A tartályok nagy része saválló acél tartály, míg kisebb része műanyag. Mindkét típus szilikon gumitömítéssel ellátott úszófedeles tartály.
A szőlő feldolgozásához egy 3 t/h kapacitású szőlő bogyózó berendezés, valamint egy 14hl-es pneumatikus prés beszerzése történt meg.
Nagy teljesítményű gumilapátos borszivattyúk, melyek a must ill. a bor mozgatását hivatottak szolgálni. Ezen berendezésekhez a szükséges mennyiségű tömlő és bilincs is megvásárlásra került.
A must irányított erjesztésének támogatására egy borászati hűtőgép, valamint a hozzá csatlakoztatható rozsdamentes acél hűtő panelek kerültek beszerzésre.
A bor szűrését borszűrő segítségével kívánjuk megoldani, amely a palackozás előtti szűrést támogatja.
Ládamosó berendezés is beszerzésre került, melynek feladata a szüreti nap végén a szennyezett ládák tisztítása.
A leszüretelt szőlőt bogyózzuk, majd a pneumatikus présbe szivattyúzzuk. A préselés folyamán keletkező must a pincetérbe vezető tömlőkön jut le a tartályokba. A szüreti nap végén a szüretelőládákat a ládamosó berendezéssel tisztítjuk, hogy a következő szüreti napra megfelelő tisztaságúak legyenek. A bogyózás, préselés, fejtés folyamán keletkező anyagokat átmenetileg a szüretelőkádakban tároljuk.

Megújuló energia:

A pinceépület tetőszerkezetére 7kWp kapacitású napelemrendszer kerül kiépítésre, mely elegendő energiát biztosít a berendezések üzemeltetéséhez.

Projekt teljes költsége: 17.285.731 Ft

Támogatás mértéke: 8.640.909 Ft

Projekt lezárás: 2019.10.30

VP2-4.1.3.5-16 Kertészet korszerűsítése - kertészeti gépbeszerzés támogatása

gépbeszerzés

A projekt célja, hogy a társaság gépparkját korszerű eszközökkel szereljük fel.

A beszerzendő eszközök:

Antonio Carraro TRX 7800S típusú traktor

A TRX „S” sorozatú traktorok – korszerű technikai kivitelüknek, kiemelkedő műszaki megoldásaiknak köszönhetően – magas minőségű, megbízható, kényelmes gépek.

Az eszköz egy 3.319 cm3-es 52kW (71 LE) teljesítményű ültetvény traktor. Az eszköz méretei megfelelnek az általunk művelt szőlő ültetvény struktúrájának. A traktor kabinnal szerelt változatban kerül megvásárlásra. A traktor képes többféle munkaeszközt működtetni, így a vásárolni kívánt további eszközöket is.

Gaspardo Futura Avant 1000 vontatott permetezőgép

A permetezőgép a traktorhoz illeszthető 1000 literes permetszer tartállyal rendelkezik. A géppel lehetőség nyílik a kártevők elleni hatékony védekezésre.

Rinieri IC 3S mélyműtrágyázó

Az eszköz 3 mélylazító késsel és 380 liter nagyságú műtrágya tároló tartállyal rendelkezik. Az eszköz segítségével legfeljebb 48cm mélységbe juttatható a műtrágya, miközben a talaj lazítása is megtörténik. Ezen módszer alkalmazásával elkerülhető a felesleges trágyakijuttatás és egyúttal a talaj lazítása és szellőztetése is megoldást nyer.

Rinieri alagút csonkázó

A berendezés segítségével az általunk művelt szőlőterület nyári un. zöld munkáinak egyike a csonkázás végezhető el. A terület várható növekedésével a munka felgyorsítása célunk.

Várható eredmények:

A korszerű, újonnan beszerzett eszközök segítségével a munkafolyamatok felgyorsulnak, s csökken az előmunka igény. A berendezések beszerzésével a cég kitettsége és függősége csökken.

 

Projekt teljes költsége: 18.740.000 Ft

Támogatás mértéke: 8.961.339 Ft

Projekt lezárás: 2018.06.30

Szőlőültetvények szerkezetátalakítása

A projekt célja, hogy a társaságunk gondozásában lévő elöregedett ültetvényeket megújítsuk.

A beruházás több lépcsőben valósult meg. Elsőként 2017-ben, 1,2 ha területen történt meg a régi ültetvény kivágása, majd az új tőkék telepítése.

2018-ban közel 2 ha-ra, míg 2019-ben 1,4 ha-ra kerültek új szőlőfajták elültetésre.

A telepítések utolsó ütemeként 2020 tavaszán további 1,3 ha-on ültetünk oltványokat.

Kiváltott fajták:

 • Chardonnay
 • Olasz rizling

Telepített fajták:

 • Furmint
 • Rajnai rizling
 • Olasz rizling
 • Cserszegi fűszeres
 • Irsai Olivér
 • Zenit

Borászat fejlesztése Lesencefaluban

borászat fejlesztése

A 2015 évben a szüretet követően a társaság által művelt szőlőterület nagysága ~1,3ha-al megnőtt. A növekedés már termő területekkel valósult meg. További termésnövekedést jelentett a korábban még nem termő területek termőre fordulása. Ez újabb 0,5 ha-t jelent. Jelen pályázatunk azt célozza meg, hogy az eddig használt kis alapterületű, korszerűtlen, a megnövekedett terméshez nem elégséges vályog pincét lebontva egy teljesen új szőlőfeldolgozót és boros pincét építsünk. Az építés szükségességét az is alátámasztja, hogy terveink között szerepel a jelenlegi termőterület további növelése.

Célul tűztük ki a 10 ha-os területnagyságot. Az előállítandó termék fajták körét is szeretnénk bővíteni. Az eddigi szőlőfajták mellé, ill. részben helyettük új fajtákat is szeretnénk megjeleníteni termékeink között. A tervezett új fajták: furmint; rajnai rizling. Ezen fajták telepítésére szerkezetátalakítási pályázatot adtunk be és nyertünk el!

Fokozatosan növekedve kívánjuk megváltoztatni az értékesítési folyamatot ill. a partnerek körét. Az elkövetkezendő egy-két évben alapvetően a nagykereskedői értékesítést preferáljuk, de nyitni kívánunk a palackoztatás felé. Reményeink szerint 3-5 éven belül a palackos értékesítés irányába tudjuk eltolni az értékesítés fő vonulatát.